Sposób na ziółko. Jak przyrządzać i stosować zioła w domu?

Zielarstwo to dziedzina, która znana jest od wielu wieków. Dobroczynne właściwości wielu roślin wykorzystywano w leczeniu i pielęgnacji od zarania dziejów. Oprócz znajomości ziół warto też wiedzieć, w jaki sposób je przygotować, aby wydobyć ich działanie.

W zależności od rośliny i właściwości, które chcemy z niej wyciągnąć, zioła przygotowuje się w odmienny sposób. Trzeba uwzględnić rodzaj substancji czynnych w konkretnej roślinie i stopień ich rozpuszczalności w wodzie. Dopiero wówczas można wybrać najbardziej odpowiedni sposób przyrządzenia zioła w warunkach domowych.

Płynne produkty na bazie ziół są niezbędne do przygotowywania np. płukanek do włosów lub wcierek. Przygotować można je przynajmniej na kilka sposobów.

Jakie są sposoby na przyrządzenie ziół?

Napar

Napar to nic innego jak płyn otrzymywany przez zalewanie ziół wrzącą wodą. Najczęściej przygotowuje się go właśnie w ten sposób, choć można też podgrzewać zioła z wodą na parze przez 5-10 minut. Efekt jest ten sam – napar, który można użyć po przestudzeniu. Trzeba jednak pamiętać, aby wykorzystać go tego samego dnia.

Odwar

Bardzo podobnie przygotowuje się odwar, chociaż zaleca się stosowanie tej metody w przypadku ziół o większej tolerancji na wysokie temperatury. Rozdrobnione zioła zalewa się wodą o temperaturze pokojowej i doprowadza do wrzenia na wolnym ogniu. Rośliny ze składnikami łatwiej rozpuszczalny gotuje się krócej, a te odporne lub bardzo twarde (kora, korzenie) nieco dłużej.

Odwaro-napar

Połączenie dwóch powyższych metod ma swoje zastosowanie w przypadku wyciągów wodnych z ziół o różnej odporności na temperaturę. W tym celu najpierw przygotowuje się odwar z ziół wymagających gotowania, a następnie zalewa się nim pozostałe rośliny przygotowując napar.

Macerat

Najmniej popularne są maceraty roślinne, czyli wyciągi wodne przygotowywane na zimno. Kiedy go zastosować? Najlepiej w przypadku ziół zawierających śluz. Rośliny zalewa się letnią wodą (koniecznie przegotowaną) i pozostawia w temperaturze pokojowej nawet na 10 godzin. Po przecedzeniu i wyciśnięciu otrzymujemy macerat, który trzeba zużyć tego samego dnia. Rośliny trudno pęczniejące i twarde można zagotować po 2 godzinach maceracji i odstawić na kolejne 6-8.